PROTIV OPASNOG AVANTURIZMA ZELENO-LEVIH

OPASAN PRESEDAN

Danas, 05.12. 2021. godine, Ćuta, Veselinović i Zelenović, lideri tzv. zeleno-leve koalicije su na novinskoj konferenciji ispred Predsedništva dodali dva nova zahteva postojećim zahtevima opštenarodnog protesta (za izmenu Zakona o referendumu i povlačenju Zakona o eksproprijaciji). Jedan zahtev je formalnopravno “brisanje” rudnika iz Jadra po hitnom postupku. Drugi zahtev je smena članova REM-a zbog kontroverzne izjave koju je dala predsednica REM-a Olivera Zekić.

Kao neko ko prethodnih nedelja aktivno podržava i učestvuje u protestima širom Srbije uz sve rizike koje to nosi izvan Beograda i Novog Sada, smatram da je neophodno da upozorim na opasni avanturizam lidera ove mlade koalicije. Prvi zahtev koji su zeleno-levi dodali sam po sebi nije sporan jer predstavlja pravni nastavak narodnih borbi protiv Rio Tinta, međutim predstavlja samovolju nereprezentativnog tela i ruši jedinstvo. Drugi predstavlja isto to ali je i sam po sebi čista regresija na neuspele opozicione igre pravnog poretka sa dokazanim autokratom kakve smo viđali 2017, ’19 i ’20. Svi ti taktički pokušaji izigravanja ustavno-pravne normalnosti imaju jednu zajedničku karakteristiku – dokazani su kao politički neuspešni pod ovim režimom. Zašto da se igramo legalnosti koja je važila u pretprošloj deceniji kada je sa Vučićevim tugaljivim (polu)povlačenjem Zakona o eksproprijaciji i pticama na grani jasno da je on i pisao zakon i savetovao sebe nakon 27.11. i sada premeravao šta je najbolje da se uradi. Takođe je sasvim jasno i ko ga je naterao da obuzda svoje apetite. Ne, ovoga puta to nije bio on sam, to smo bili MI. Pokazali smo da je ujedinjeni narod ipak jači od tog tugaljivog poluboga i da “batina ima dva kraja”. U najboljem slučaju, današnji iskorak gospode iz “krajnjeg levog centra” podseća na novi početak čuvenog malignog tumora “zahtevanja” svojstvenog protestu “1 od 5 miliona” (broj zahteva je bio dvocifren i stalno podložan promenama). U najgorem, ona predstavlja početak rušenja mukom stečenog narodnog jedinstva. Zar sada svaki lokalni organizator neće poželeti da unosi sopstvene zahteve i u njih upisuje narodnu volju? Ta situacija koristi samo autokrati i njegovom režimu. Međutim, postoji i podjednako legalistička alternativa koju bi zeleno-levi trojac mogao prihvatiti u slučaju REM-a i njegove predsednice.

SVE PO ZAKONU:

Oliveru Zekić, kao i trenutnu postavu REM-a, ne treba smenjivati nego lišiti slobode bilo zbog višestrukog podsticanja na mržnju i nasilje u javnosti (Ustav RS, član 49; Zakon o zabrani diskriminacije, član 11) bilo na osnovu krivične odgovornosti u prikrivanju i zataškavanju krivičnih dela koja su izvršili maskirani počinioci nad građanima u Šapcu 27.11.2021. godine (Zakon o krivičnom postupku, član 30). Budući da trenutna autokratska vlast ne sprovodi ove zakone, već ih i sama krši, hapšenje mogu u odgovarajućem trenutku izvesti građani (Zakonik o krivičnom postupku, član 292) ili, sutradan, restaurisana policija koja sprovodi postojeći zakon uz restaurisano tužilaštvo koje bi slučaj procesuiralo.

NEMA PODELE!
UJEDINJENI NAROD NIKO POBEDITI NEĆE!

LABRUS

2 thoughts on “PROTIV OPASNOG AVANTURIZMA ZELENO-LEVIH

Leave a comment