PROTIV ĆUTANJA i “ĆUTOLOGA”

Sigurno znate makar po jednog doktora ćutnje. Ne mislimo na one koji ćute u običnim, svakodnevnim razgovorima, to je uobičajeno. Mislimo na one koji upadljivo ćute u razgovorima o očiglednim društvenim nepravdama. Mi ove doktore ćutnje zovemo „ćutolozi“. Svi znamo njihove retke ali birane fraze. Iza svakog njihovog „Ma ti si lud – ja se za tu i tu društvenu nepravdu uopšte ne nerviram“, uglavnom stoji neka gomila jako slabašno prikrivenog nerviranja i besplodnog besa. Ako čovek detaljno pogleda tog doktora ćutnje, uglavnom vidi gde je taj njegov prvi impuls šištanja protiv nepravde otišao i nesretno se presvukao. To ćutolog uglavnom kaže kao deo neke misaone tehnike i to radi, uglavnom veoma očajničkog, skretanja toka misli. Nimalo veze to nema sa pojmljenjem društvene stvarnosti – to se uglavnom radi sa ciljem zaštite sebe u toj stvarnosti. Čovek u današnjoj Srbiji može da vidi taj mehanizam na svakom koraku, npr. pre, tokom, i nakon masovnih protesta ove 2023. godine.

Manjina je istinski cinična ili sociopatska prema pojavama društvene nepravde. Manjina može da kaže da istovremeno pojmi društvenu stvarnost i da je ravnodušna u toj meri da nema potrebu da se zaštiti od te stvarnosti. Međutim, kada većini pogođenih nepravdom uspeva da se dovoljno dugo drže razmotrene tehnike, a usput gledaju i uspešno ostvaruju isključivo sopstvene interese, deo njih postaje i zaista odvojen od nepravde, ciničan i istinski hladan.

To je zanat koji uvek nagrađuje i produžava vek: kako govornika tako i nepravde.

A pravi zanat je zaustaviti tu misaonu tehniku! Zaustaviti ćutologa u njegovoj identifikaciji sebe kao slabašnog i nemoćnog da zaštiti sebe i svoje i reći mu: „nisi ti nikakav moćnik, nisam ni ja, ali smo dvoje protiv onih koji pogrešno misle da su bogovi i samim time smo mi već moćniji od njih.“ Ako mi pružiš ruku i zaista razviješ sa mnom ovaj odnos, ne odustajući, ne posustajući, gle(!) mi ćemo postati još moćniji i smaknuti svakoga ko nad nama vlada.“ Moramo reći svom drugu: „Nemoj se nervirati više nego što moraš. Pošto oni žele da budeš takav, a ti onda nemoj makar u inat. Nerviraj se umereno i sačuvaj svoj bes! Da, sada tim malim bogovima ne možemo učiniti ništa što bi ih stvarno poljuljalo, ali možemo da im ne povlađujemo ćuteći i ućutkujući sebe. Taj odnos snaga između nas i njih je podložan promeni, ali onaj ko se potpuno preda nauci ćutnje se više ne može promeniti. Zamisli one ljude koji se ne mogu razbesneti nad očiglednom društvenom nepravdom. Zamisli koliko su oni usamljeni i siromašni. A pogledaj koliko društvo i bogatstvo ti imaš ! Društvo posvećenih i pravdoljubivih. Možda ćeš reći ‘i nije neko društvo’, i to je u redu. Ali ipak, zamisli! Nisi sam i još imaš nekoga ko želi istu stvar. Imaš druga. Imaš više nego što većina nesretnika ima.“

BORBA SE NASTAVLJA

LABRUS

One thought on “PROTIV ĆUTANJA i “ĆUTOLOGA”

Leave a comment